LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA oferă Ucrainei un nou pachet de asistență militară în valoare de 400 de milioane de dolari

LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA oferă Ucrainei un nou pachet de asistență militară în valoare de 400 de milioane de dolari

Este a 255-a zi de la începutul războiului în Ucraina. SUA pregătește un nou pachet de asistență militară de 400 de milioane de dolari. Armata ucraineană a doborât vineri opt drone de origine iraniană.

Foto Profimedia

UPDATE 06:15 Zelenski nu întrevede nicio dorinţă de a negocia din partea Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu întrevede nicio disponibilitate din partea Moscovei de a negocia încheierea războiului împotriva ţării sale, relatează dpa. Rusia trimite zeci sau sute de mii de oameni la luptă; dar cei care vor să negocieze nu vor lăsa oamenii să moară, a spus Zelenski în mesajul său video zilnic difuzat la Kiev vineri seara.

"Acum suntem pregătiţi pentru pace, o pace corectă şi dreaptă. Noi am declarat formula pentru aceasta de multe ori", a menţionat Zelenski, care a subliniat că în primul rând Rusia trebuie să respecte graniţele Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări conform legislaţiei ONU, relatează Agerpres.

UPDATE 04:00 SUA acuză Rusia şi China că îşi abandonează responsabilităţile la ONU în cazul Coreei de Nord

SUA au acuzat Rusia şi China vineri că protejează Coreea de Nord de orice acţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU şi au afirmat că cele două ţări "s-au dat peste cap" să justifice tirurile cu rachete balistice ale Phenianului, relatează Reuters.

SUA, Marea Britanie, Franţa, Albania, Irlanda şi Norvegia au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate vineri, după ce Coreea de Nord a efectuat mai multe tiruri cu rachete, inclusiv un posibil tir eşuat cu o rachetă balistică intercontinentală.

"Nu poţi să-ţi abandonezi responsabilităţile în Consiliul de Securitate pentru că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) ţi-ar putea vinde arme pentru a alimenta războiul tău de agresiune în Ucraina sau pentru că ai impresia că reprezintă o bună zonă-tampon regională pentru SUA", a spus ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield în cadrul Consiliului.

UPDATE 02:00 Armata ucraineană a doborât vineri 8 drone de fabricație iraniană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, vineri, că armata ucraineană a mai doborât opt drone de fabricație iraniană.

De asemenea, armata ucraineană a reușit să doboare alte două rachete de croazieră Kalibr, distruse de unități de comandă antiaeriană din sudul și centrul Ucrainei.

Cele mai aprige acțiuni de luptă din această săptămână sunt concentrate în Donbas: Bakhmut și Soledar”, a spus președintele Ucrainei.

Papa Francisc îi îndeamnă pe liderii religioși să contracareze capriciile "copilărești" ale liderilor care declanșează războaie

Papa Francisc a vorbit din Bahrain, de unde a rostit un discurs construit în jurul religiilor pentru a promova din nou pacea, dezarmarea și justiția socială. Suveranul Pontif i-a îndemnat pe liderii religioși să ajute la readucerea lumii de pe marginea unei prăpastii delicate.

Papa a afirmat că deși lumea pare să se despartă în două mări opuse, prezența liderilor religioși împreună poate fi o dovadă puternică că aceștia au intenția de a naviga pe aceleași ape, alegând o cale de pace decât una a confruntărilor.

Este un paradox izbitor faptul că, în timp ce majoritatea populației lumii este unită în fața acelorași dificultăți, suferind de grave crize alimentare, ecologice și pandemice, precum și de o nedreptate globală din ce în ce mai scandaloasă, câțiva puternici ai lumii sunt prinși într-o luptă hotărâtă pentru interese partizane”, a spus suveranul pontif, potrivit Digi24 .

UPDATE 00:00 ''Moment critic'' în Ucraina, există o ''nevoie acută'' de apărare antiaeriană

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat vineri, la Istanbul, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre războiul din Ucraina şi despre aderarea Finlandei şi Suediei la alianţa militară, relatează DPA.

Stoltenberg i-a felicitat pe Erdogan şi ţara sa "pentru negocierea trecerii în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră", se menţionează într-un comunicat al NATO, potrivit Agerpres.

Rusia şi-a suspendat participarea la acordul privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea neagră weekendul trecut, dar s-a alăturat din nou înţelegerii miercuri.

SUA pregătește un nou pachet militar de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari

Departamentul de Apărare al SUA a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina. Valoarea totală a noului pachet militar de securitate se ridică la 400 de milioane de dolari.

Pachetul USAI subliniază angajamentul continuu al SUA de a sprijini Ucraina prin îndeplinirea cerințelor lor cele mai urgente…, în același timp, construind capacitatea forțelor armate ale Ucrainei de a-și apăra suveranitatea pe termen lung”, a declarat vineri, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990